دسته‌بندی نشده · آذر ۲, ۱۳۹۹ ۰

۷-۶-۸ آزمایش های بارگذاری شمع

آزمایش بارگذاری شمع باید تا سطح باری ادامه یابد و تحت شرایطی انجام شود که بتوان ظرفیت باربری، رابطه نیرو – تغییر شکل و ضریب سختی شمع را بر اساس نتایج آن استخراج کرد. همچنین بتوان کیفیت شمع های اجرا شده و امکانات اجرای شمع را کنترل و ارزیابی نمود. آزمایش های بارگذاری شمع ها در وضعیت های زیر باید انجام شوند:

الف- در مواردی که از نوع شمع یا روش نصبی استفاده می شود و نتایج مطالعات یا تجربه فعلی بر روی آنها در خاک مشابه و یا شرایط بارگذاری مشابه در دست نمی باشد.

ب- در مواردی که از سیستم شمعی استفاده می شود و تجربه اجرایی آن در منطقه احداث طرح وجود ندارد.

پ- در مواردی که شمع ها تحت شرایط بارگذاری خاص قرار می گیرند و به لحاظ تئوری و تجربی اطمینان کافی در تحلیل آنها وجود ندارد.

ت- در مواردی که مشاهدات به عمل آمده در حین نصب شمع ها در محل از آنچه بر اساس تئوری و تجربه قبلی پیش بینی میشده تفاوت نامناسب قابل توجهی دارد و با بررسی های اضافی خاک نتوان دلایل آن را روشن کرد.

۷-۶-۸-۱ آزمایش های بارگذاری استاتیکی

۷-۶-۸-۱-۱: آزمایش های بارگذاری استاتیکی شامل آزمایش بارگذاری فشاری، آزمایش بارگذاری کششی و آزمایش بارگذاری جانبی می باشد و باید طبق استاندارد ملی یا بین المللی معتبر مصوب که مورد توافق کارفرما و ناظر باشد انجام پذیرند.

۷-۶-۸-۱-۲: روش آزمایش بارگذاری استاتیکی شمع باید با توجه به تعداد دفعات بارگذاری و مدت زمان آنها و کاربرد بارگذاری دورهای، چنان باشد که از نتایج آن بتوان رفتار شمع به لحاظ تغییرشکل ها، خزش، سختی و چگونگی بازگشت تغییرشکل های ارتجاعی را استخراج نمود.

۷-۶-۸-۱-۳: آزمایش بارگذاری شمع ها در کشش معمولاً تا حد گسیختگی ادامه داده می شود.

برونیابی بار- جابجایی در آزمایش های کششی، مخصوصاً در موارد بارگذاری های کوتاه مدت نباید انجام شود.

۷-۶-۸-۱-۴: راستای نیروهای کششی یا فشاری در آزمایش شمع ها تحت نیروی محوری باید منطبق بر محور طولی آنها باشد.

۷-۶-۸-۲ آزمایش های بارگذاری دینامیکی

۷-۶-۸-۲-۱: چنانچه آزمایش دینامیک شمع در شرایط کوبش اولیه انجام شود، نتایج برای تعیین عمق مدفون مناسب شمع، ارزیابی تجهیزات و ملحقات کوبش و کنترل سلامت و یکپارچگی شمع مفید است. برای تعیین ظرفیت باربری باید مطابق بند ۷-۶-۸-۲-۲عمل کرد.

۷-۶-۸-۲-۲: برای تعیین ظرفیت باربری باید آزمایش کوبش مجدد به فاصله زمانی مناسب از کوبش اولیه انجام گردد تا اثرات گیرش یا رهائی خاک لحاظ گردد. فاصله زمانی مناسب از کوبش اولیه شمع برای آزمایش کوبش مجدد به شرایط زهکشی خاک بستگی دارد. در خاک های دانه ای حداقل ۲۴ ساعت و خاکه ای ریزدانه حداقل یک هفته لازم خواهد بود.

۷-۶-۸-۲-۳: چنانچه فرصت کافی یا امکان کوبش مجدد فراهم نباشد، می توان با روابط تئوریک و بر حسب تجربیات قبلی منطقه اجرا، اثرات گیرش یا رهایی خاک بر افزایش یا کاهش ظرفیت باربری را ارزیابی نمود.